Дадзены раздзел прызначаны толькі для медыцынскіх і фармацэўтычных працоўнікаў.
Калі Вы медыцынскі
ці фармацэўтычны
працоўнік, націсніце кнопку
Калі Вы не з’яўляецеся
медыцынскім ці
фармацэўтычным
працоўнікам, націсніце
ДыНяма
Фильтрум / Морапрадукты

Атручэнне рыбай

Атручэнне рыбай – адзін з распаўсюджаных станоў, с якімі людзі звяртаюцца да доктара. Нават правільна прыгатаваны, гэты прадукт схільны да хуткага псавання і элементарнае невыкананне правілаў захоўвання можа стаць прычынай сур’ёзнага атручэння. Акрамя таго, заўседы існуе верагоднасць набыць рыбу, вылаўленую ў вадаёмах, забруджаных прамысловымі адходамі альбо стокавымі водамі. У гэтым выпадку разам са смачным абедам, альба вячэрай у арганізм чалавека трапляюць солі цяжкіх металлаў, ртуць, інфекцыйныя агенты і іншыя таксічныя рэчывы.

Асаблівасці атручэння рыбай

Атручэнне рыбай адбываецца з-за таго, што ў арганізм чалавека трапляюць рэчывы, якія нарушаюць функцыі і жыццядзейнасть яго органаў.

Сама рыба можа “ абзавесціся” гэтымі таксінамі ў наступных выпадках:

  • пад час захоўвання ў неналежным стане. У гэтым выпадку ў тканінах рыбы пачынаецца гніенне, у працэсе якога ўтвараюцца атручаючыя рэчывы. Пры набыцці свежай альбо замарожанай р ыбы абавязкова звярніце ўвагу на яе знешні выгляд (усхваляваць павінна ўздутае брушка, мутныя вочы, задраны альбо высахшы хвост, ліпкая тушка);
  • у працэсе кансервавання, салення, вэнджання, калі могуць не выконвацца санітарна-гігіенічныя патрабаванні і ўжывацца пратэрмінаваныя інгрэдыенты: раслінныя альбо жывёльныя тлушчы, агароднінныя сокі ці агародніка;
  • у выпадку прабывання рыбы ў забрджаных вадаёмах.

Лячэнне

У выпадку атручэння рыбай у абавязковым парадку звярніцеся да доктара, які зможа вызначыць прычыну атручэння і выбярэ правільную тактыку лячэння. Дзеля аказання першай дапамогі неабходна спыніць усмоктванне таксінаў у крывяноснае рэчышча, большая частка з якіх трапляе ў кроў з тонкага кішэчніка.

Прэпарат новага пакалення Фільтрум® дазваляе знізіць усмоктванне таксінаў, так як яго дзейнае рэчыва – лігнін – паглынае шырокі спектр шкодных рэчываў. Пры гэтым Фільтрум® валодае шырокім дыяпазонам паказанняў, што дазваляе ўжываць яго пад час атручэння любога паходжання.

Чаму магчымы атручванні рыбай

Да магчымых прычынаў атручвання пры ўжыванні рыбы адносяць:

  • Бактэрыяльнае заражэнне нядаўна пайманай, размарожанай ці ўжо прыгатаванай рыбай.

Часцей за ўсё гаворка ідзе аб парушэнні правілаў захоўвання з невыкананнем тэмпературнага рэжыму, празмернай працягласці захоўвання, паўторных размарожваннях. Калоніі разнастайных бактэрый досыць хутка пачынаюць размнажацца на рыбе - прычым як на паверхні яе лускі і жабер, так і ў тоўшчы тушкі. Пры гэтым адбываецца назапашванне бактэрыяльных таксінаў, якія часта ўстойлівыя і не цалкам разбураюцца пры тэрмічнай апрацоўцы. Менавіта яны і становяцца прычынай атручвання.

  • Грыбковае заражэнне.

Механізм атручвання такі ж, як пры бактэрыяльным заражэнні рыбы. Таксічныя для чалавека рэчывы здольныя выдзяляць грыбкі роду Аспергіла, Фузарыя, Пеніцыллінавыя і інш.

  • Ядавітыя рэчывы, уласцівыя некаторым відам рыб.

Да іх адносяць іглабрухаў, вусача, марынку і некаторых іншых. Сустракаюцца таксама такія віды, чые органы становяцца таксічнымі ў перыяд нерасту (напрыклад, шчупак, мянтуз, скумбрыя).

  • Падвышаная колькасць гістаміна і іншых біягенных амінаў у рыбе.

Асабліва іх шмат у тунцовых, ласосевых, скумбрыевых, сельдзевых пародах. У свежапайманнай рыбе канцэнтрацыя гэтых амінаў недастатковая для развіцця ў чалавека таксічнага эфекту пасля ўжывання. Але ў працэсе захоўвання пад дзеяннем бактэрый у тушцы пачынаюць узмоцнена ўтварацца таксіны, прычым такая рыба яшчэ можа не мець візуальных прыкмет псуты альбо распаду.

  • Назапашванне цяжкіх металаў і прадуктаў прамысловых вытворчасцяў.

Такое магчыма, калі рыба была злоўлена ў вадаёме з экалагічна неспрыяльнымі ўмовамі.

Прыкметы атручвання рыбай

Сімптомы атручвання рыбай бываюць рознымі. Характар ​​ўзнікаючых парушэнняў залежыць ад тыпу паступіўшага таксіну. Магчымы некалькі відаў паталагічных рэакцый:

  • Паралітычны варыянт - самы распаўсюджаны.

З'яўленне сімптомаў звязана з ужываннем нясвежай рыбы, у якой назапашваюцца бактэрыяльныя таксіны. Самымі небяспечнымі з'яўляюцца рэчывы нэрвовапаралітычнага дзеяння. Пры такім атручванні развіваюцца кішэчныя расстройствы (ваніты, панос), з'яўляюцца прыкметы таксічнага паражэння галаўнога мозгу. Турбуюць шум у вушах, сэрцабіцце, дыхавіца, галавакружэнне, становіцца невыразнай гаворка, парушаецца каардынацыя рухаў, пагаршаецца зрок.

  • Халерападобны варыянт.

Развіваецца пры ўжыванні рыб, якія змяшчаюць ўласныя таксіны (яды) або назапашаныя ў працэсе жыцця таксічныя рэчывы. Ён характарызуецца хуткім развіццём страўнікава-кішэчных расстройстваў і інтаксікацыі. У атруціўшыхся з'яўляюцца багатая вадзяністая дыярэя (панос), інтэнсіўныя схваткападобныя болі ў жываце па тыпу калацця, млоснасць і ваніты, здранцвенне і мышачныя паторгванні ў канечнасцях. Турбуюць моцнае пачуццё смагі на фоне рэзка выяўленай сухасці ў роце, агульная млявасць.

  • Атручванне пад назвай сігуатэра, развіццё якога звязана са спажываннем першапачаткова неядавітых марскіх рыфавых рыбаў, у чый арганізм патрапіў сігуатаксін.

Гэта адмысловае рэчыва прадукуецца некаторымі відамі аднаклетачных жгуцікавых багавіння Дынафлагеллят, якія з'яўляюцца "партнёрамі"- сімбіёнтамі для каралаў і ежай для рыб, малюскаў, ракападобных. Пры паглынанні фітапланктону з такім багавіннем рыбы не захворваюць, але становяцца носьбітамі атрутнага для млекакормячых і доўга захоўваючагася сігуатаксіна. Да прыкметаў сігуатэра ў чалавека адносяць страўнікава-кішэчныя расстройствы (болі ў жываце, дыярэя, млоснасць, ваніты) і сімптомы паразы нэрвовай сістэмы ў выглядзе здранцвення вуснаў і языка, скажэнне тэмпературнай адчувальнасці, свербу (без сыпу) і святлабояззю. Гэтыя сімптомы вельмі нагадваюць атручванні атрутнымі рыбамі.

  • Атручванне па тыпу Scombroid, абумоўленае паступленнем у арганізм вялікай колькасці гістамінападобных біягенных амінаў.

Такая рэакцыя часцей за ўсё развіваецца пасля спажывання недастаткова свежай чырвонай рыбы. З'яўляюцца болі ў жываце, дыярэя (панос), паленне на вуснах і ў роце, высыпанні па тыпу крапіўніцы. Чырванее скура на твары, адзначаецца сэрцабіцце.

Як прадухіліць атручванні рыбай

Атручванні рыбай - адны з самых распаўсюджаных харчовых інтаксікацый. Але выкананне нескладаных прафілактычных правілаў дапамагае значна знізіць рызыку такіх атручванняў. Што трэба рабіць?

  • Пазбягаць ўжывання ў ежу рыбы недастатковай свежасці. Пры набыцці і перад гатаваннем варта ўважліва аглядаць тушкі для выяўлення прыкмет псуты.

Да насцярожваючых прыкмет адносяць:

памутненне і шклопадобнасць вачэй, цмянасць лускі, змяненне якасці слізі на ёй, затхлы пах (у першую чаргу ён з'яўляецца ў вобласці жабер), змяненне колеру жабер з ярка чырвонага на бледны (карычневы ці шэры) колер, павольнае знікненне ямкі ад націскання пальцам.

  • Пазбягаць ўжывання рыбы з недастатковай цеплавой апрацоўкай.
  • Правільна захоўваць рыбу. Значэнне мае захаванне тэмпературнага рэжыму і тэрмінаў, ізаляцыя тушкі ад магчымых крыніц бактэрыяльнага абсемянення. Варта пазбягаць паўторнага замарожвання рыбы, доўгага марынавання яе пры пакаёвай тэмпературы. Прычым гэтыя правілы адносяцца не толькі да свежай рыбнай прадукцыі, але і гатовай да спажывання. Вэнджанне, запяканне, жарка, варэнне рыбы не выключаюць яе другаснага заражэння бактэрыямі.
  • Пазбягаць ўжываць патэнцыйна атрутныя гатункі рыб і малокі некаторых рыб у перыяд нерасту, асаблівую ўвагу надаваць свежасці чырвонай рыбы.

Не купляць рыбу, вылаўленую ў невядомых вадаёмах. Гэта дапаможа знізіць рызыку патраплення ў ежу назапашаных цяжкіх металаў і прамысловых ядаў.