Дадзены раздзел прызначаны толькі для медыцынскіх і фармацэўтычных працоўнікаў.
Калі Вы медыцынскі
ці фармацэўтычны
працоўнік, націсніце кнопку
Калі Вы не з’яўляецеся
медыцынскім ці
фармацэўтычным
працоўнікам, націсніце
ДыНяма
Фильтрум / Карысныя матэрыялы / Харчовая алергія

Харчовая алергія

  1. Класіфікацыя
  2. Прычыны ўзнікнення алергіі
  3. Сімптомы алергіі
  4. Лечение аллергии

Харчовая алергія

Харчовая алергія - гэта змененая імунная рэакцыя арганізма на пэўныя кампаненты, якія ўваходзяць у склад прадуктаў харчавання. Часта такім засмучэннем пакутуюць дзеці, асабліва груднічкі. У дарослых алергія на ежу сустракаецца значна радзей. Небяспека алергіі заключаецца ў тым, што нават невялікая колькасць алергена здольна выклікаць пагрозу жыццю чалавека.

Класіфікацыя

Харчовая алергія па МКБ можа быць пазначаная адным з наступных кодаў:

  • L 20.8 - іншыя атапічныя дэрматыты (запаленне скуры, выкліканае алергенам);
  • L 27.2 - дэрматыт, выкліканы з'едзенай ежай;
  • L 50 - крапіўніца;
  • T 78.1 - іншыя праявы паталагічнай рэакцыі на ежу.

Харчовая алергія

Пры харчовай алергіі рэакцыю выклікаюць якасныя і свежыя прадукты, якія для іншых людзей зусім бясшкодныя. Звычайна яна выклікае скурныя праявы, радзей сімптомы з боку стрававальнай сістэмы. Пры моцнай алергічнай рэакцыі ў пацярпелага можа развіцца анафілактычны шок, небяспечны для жыцця, аднак менавіта для харчовай алергіі такі выгляд рэакцыі мала характэрны.

Харчовая алергія можа быць выклікана анамальнымі рэакцыямі імунных клетак, стварэннем асаблівых антыцелаў да харчовых рэчываў (рэагінаў, або імунаглабулінаў класа Е), а таксама іх спалучэннем. Таму класіфікацыя харчовай алергіі ўключае:

  • рэакцыі, апасродкаваныя стварэннем рэагінаў (крапіўніца, рыніт, кан'юктывіт, прыступы астмы, засмучэнне кішачніка, анафілактычныя рэакцыі);
  • змешаны варыянт (дэрматыт, страўнікава-кішачныя засмучэнні);
  • праявы клетачнай паталогіі (запаленне кішачніка).

 

Прычыны ўзнікнення алергіі

Харчовая алергія у дарослых і дзяцей выклікаецца бялкамі, што паступаюць з ежай, радзей - белковападабнымі рэчывамі - гаптэнамі. У складзе такіх бялковых малекул ёсць ўчасткі, здольныя актываваць ахоўную імунную рэакцыю ў людзей з генетычна абумоўленымі зменамі імунітэту. Мае значэнне і стан страўніка і кішачніка: пры іх захворваннях верагоднасць кантакту алергена з імунакампетэнтнымі клеткамі або антыцеламі ўзрастае, адчувальнасць да яго павышаецца.

Харчовая алергія ў дзяцей

Харчовая алергія ў дзяцей

У многіх выпадках алергічныя рэакцыі ў дзяцей з'яўляюцца вынікам няправільнага харчавання маці ў перыяд цяжарнасці ці лактацыі. Да прыкладу, празмернае ўжыванне яек падчас цяжарнасці з вялікай доляй верагоднасці прывядзе да з'яўлення ў малога алергіі на гэты прадукт.

Аднак сапраўдная прычына алергіі - генетычныя парушэнні імунітэту, якія могуць перадацца па спадчыне або паўстаць спантанна.

Часцей за ўсё дзіцячая харчовая алергія правакуецца наступнымі фактарамі:

  • недастатковае грудное гадаванне, ранні пераход на сумесі, якія змяшчаюць бялок каровінага малака;
  • неданошанасць;
  • хваробы СКТ, жоўцевых шляхоў або печані.

Алергія да бялку каровінага малака назіраецца ў 2 - 3% груднічкоў. Да 5-ці гадоў у 80% такіх пацыентаў яна знікае, і да ўзросту 6 гадоў толькі 1 з 100 дзяцей не пераносіць каровіна малако.

Харчовая алергія ў дзіцяці на працягу першых гадоў жыцця хоць бы аднакратна ўзнікае з верагоднасцю 17%.

Алергія ў дарослых

Алергія ў дарослых

Дарослыя людзі таксама часам пакутуюць алергіяй, і з'явіцца яна можа па розных прычынах. Часткова, яны з'яўляюцца агульнымі і для дарослых, і для дзяцей:

  • генетычна апасродкаваныя парушэнні імунітэту;
  • запаленчыя працэсы СКТ, якія прыводзяць да таго, што нерасшчэпленыя прадукты пачынаюць пранікаць праз сценкі кішачніка;
  • парушэнне працы падстраўнікавай залозы, якое запавольвае хуткасць ўсмоктвання рэчываў, а таксама дыскінезія жоўцевыводзячых шляхоў або кішачніка;
  • няправільны рэжым харчавання, які правакуе гастрыт і іншыя засмучэнні страўніка (гэта прычына з'яўлення як звычайнай алергіі, так і псеўдаалергіі).

У некаторых людзей бывае алергічная рэакцыя на асобныя харчовыя дабаўкі. Такія рэчывы закліканы паляпшаць густ, колер і водар прадуктаў, а таксама павышаць тэрмін іх захоўвання. Алергікам шмат непрыемнасцяў дастаўляе тартразін - фарбавальнік, які надае прадуктам жоўта-вохрыстае адценне. У чорны спіс таксама трапляе нітрыт натрыю, які дадаюць у мясныя і каўбасныя вырабы для надання ім апетытнага ружова-чырвонага колеру. Сярод кансервантаў асабліва вылучаюць глютамат натрыю і саліцылаты. Рэакцыя на дабаўкі ў людзей, якія ужо пакутуюць харчовай алергіяй, назіраецца ў 5 - 7% выпадкаў, а сярод здаровых - толькі ў 1 - 2 чалавек з 1000.

Прадукты, якія выклікаюць алергічную рэакцыю

Прадукты, якія выклікаюць алергічную рэакцыю

Дзіўна, але сярод прадуктаў харчавання толькі соль і цукар не з'яўляюцца алергенамі. Астатняя ежа ў той ці іншай меры здольная выклікаць алергію, асабліва ў тых, хто да гэтага схільны. Давайце пагаворым аб тых прадуктах, якія ўжо добра вывучаны і патрапілі ў спіс даволі моцных алергенаў.

Каровіна малако

Гэта адзін з самых вядомых алергенаў. У склад малака ўваходзіць прыкладна 20 тыпаў бялку, кожны з якіх валодае пэўнай здольнасцю выклікаць алергію. У працэсе кіпячэння частка з гэтых бялкоў расшчапляецца, але гэта тычыцца не ўсіх тыпаў. Пры гэтым, сама ялавічына вельмі рэдка ўваходзіць у пералік алергенаў у тых, хто востра рэагуе на спажыванне каровінага малака.

Курыныя яйкі

Гэта таксама даволі распаўсюджаны алерген. У медыцынскай практыцы ёсць выпадкі, калі ўжыванне нават аднаго курынага яйка прыводзіла да анафілактычнага шоку і іншых сур'ёзных наступстваў. Справа ў тым, што пратэіны, якія змяшчаюцца ў яйках, здольныя пранікаць праз сценкі кішачніка ў нязменным выглядзе.

Бялок і жаўток валодаюць рознымі антыгеннымі якасцямі, таму некаторыя людзі могуць без праблем есці бялок, але адчуваць прыступ алергіі пры ўжыванні жаўтка, і наадварот. Пры тэмпературнай апрацоўцы антыгеннасць яечнага бялку выяўляецца менш.

Алергічная рэакцыя, уласцівая курынаму яйку, характэрная таксама для качыных або гусіных яек, таму ў дадзеным выпадку замена аднаго прадукту іншым не дапамагае. Акрамя таго, у людзей, якія пакутуюць алергіяй на курыныя яйкі, часта сустракаецца і алергія на кураціну.

З узростам, рэакцыя на яйкі знікае прыкладна ў 10% дзяцей.

Рыба

Рыба мае моцныя антыгенныя і гістамінліберыруючыя ўласцівасці. Небяспеку для жыцця можа прадстаўляць не толькі ўжыванне рыбы, але нават ўдыханне рыбнага паху падчас гатавання гэтага прадукта. Людзі з высокай ступенню рэакцыі на рыбу, як правіла, маюць непераноснасць абсалютна любых гатункаў і відаў рыбы. У іншых выпадках, алергія можа распаўсюджвацца толькі на адзін або некалькі відаў рыбы, у той час як астатнюю рыбу чалавек можа есці бязбольна.

Ракападобныя (ракі, крабы, крэветкі, амары)

Для ракападобных характэрна так званае перакрыжаванае антыгенаў: калі ў чалавека ёсць рэакцыя на адзін від ракападобных, то ўсе астатнія віды варта выключыць з рацыёну. Сюды ж адносіцца прэснаводны рачок дафнія, якога часта дадаюць у сухі корм для акварыўмных рыб. Варта мець на ўвазе, што дафнія таксама здольная выклікаць алергічную рэакцыю ў выглядзе абцяжаранага дыхання.

Алергія на морапрадукты і рыбу захоўваецца на ўсё жыццё і можа суправаджацца анафілактычнай рэакцыяй нават пры нязначным кантакце з алергенам.

Пшаніца і соя

Гэтыя прадукты таксама ўваходзяць у лік самых частых алергенаў.

Мяса

У мясе ўтрымоўваецца вялікая колькасць бялку, аднак алергію гэты прадукт правакуе нячаста. Пры гэтым, некаторыя віды мяса і птушкі маюць больш высокую антыгеннасць, чым іншыя. Напрыклад, людзі, якія маюць рэакцыю на ялавічыну, часам цалкам могуць есці бараніну, свініну або кураціну.

Збожжавыя

Збожжавыя культуры (пшаніца, жыта, кукуруза, рыс, авёс і іншыя) могуць выклікаць лёгкую алергічную рэакцыю, аднак іх ужыванне рэдка прыводзіць да сур'ёзных наступстваў. У паловы дзяцей да 5 - 6 гадоў праявы гэтай рэакцыі знікаюць.

Гародніна, садавіна, ягады

У гэтай катэгорыі прадуктаў харчавання даволі шмат алергенаў. Найбольш моцную рэакцыю выклікаюць цытрусавыя (апельсін, грэйпфрут, лімон), клубніка і суніца. Пры гэтым, у чалавека звычайна назіраецца аднолькавая рэакцыя на ўсе плады з аднаго сямейства.

Але сустракаюцца і нетыповыя перакрыжаваныя рэакцыі. У прыватнасці, людзі, якія пакутуюць алергіяй на пылок раслін сямейства бярозавых (паліноз), часта не могуць есці яблыкі і моркву, якія належаць да зусім іншых сямействаў. Знізіць антыгенныя ўласцівасці гародніны, садавіны і ягад дазваляе тэмпературная апрацоўка.

Арэхі

Адчувальнасцю да арэхаў пакутуюць многія людзі, і ў шэрагу выпадкаў рэакцыя на гэты прадукт можа быць даволі моцнай. Пры наяўнасці алергіі на адзін від арэхаў, чалавек, звычайна, не адмаўляе сабе ва ўжыванні іншых відаў, хоць часам рэакцыя можа быць аднолькавай на ўсе прадукты з дадзенай катэгорыі. У людзей з алергіяй на пылок ляшчыны непераноснасць арэхаў сустракаецца вельмі часта. Вельмі моцны алерген - арахіс, ён нярэдка выклікае анафілактычную рэакцыю. Толькі ў 20% дзяцей з узростам алергія на гэты прадукт праходзіць.

Шакалад

Лічыцца, што шакалад выклікае даволі моцную алергію, але на самой справе гэты прадукт валодае нізкай антыгеннасцю. Ён здольны выклікаць толькі невялікую запаволеную рэакцыю, якая характэрна таксама для какавы.

Сімптомы алергіі

Праявы харчовай алергіі адрозніваюцца ў залежнасці ад узросту і імунітэту дзіцяці. Ніжэй прыведзены пералік асноўных недамаганняў, якія сведчаць аб з'яўленні алергіі:

Сімптомы алергіі

  • высыпанні на скуры, а таксама сверб, ацёк або паленне;
  • ацёк слізістай ў паражніне рота;
  • алергічны рыніт (выяўляецца заклазенасцю носа, чханнем і слізістымі вылучэннямі);
  • кашаль (часам з макроццем);
  • удушша (выклікана ацёкам гартані);
  • слязлівыя і чырвоныя вочы;
  • млоснасць і ваніты, панос з прымешкай крыві і слізі;
  • болі ў вобласці жывата.

Сып пры харчовай алергіі звычайна мае характар крапіўніцы - невялікіх шматлікіх пляцовак на счырванелай скуры, якія суправаджаюцца ацёкам і свербам.

У грудных дзяцей харчовая алергія мае шэраг дадатковых сімптомаў, выкліканых спадарожным атапічным дэрматытам:

  • з'яўленне абапрэласцяў;
  • пачырваненне скуры ў вобласці анусу, якое ўзмацняецца пасля кармлення.

Як правіла, праявы алергіі амаль бясследна знікаюць, калі прытрымлівацца спецыяльнага рэжыму харчавання.

Лячэнне алергіі

Лячэнне алергіі

Лячэнне харчовай алергіі перш за ўсё ўключае правільны рэжым харчавання. Пацярпеламу неабходна цалкам адмовіцца ад прадуктаў і страў, якія змяшчаюць алерген. У ходзе дыеты вы зможаце павольна, але надзейна перамагчы алергію, аднак асаблівае харчаванне трэба выконваць і пасля таго, як ваш стан палепшыцца. Асабліва ўважліва да пытання дыеты трэба падысці кормячай маці.

У цэлым адрозніваюць два тыпу дыет пры харчовай алергіі:

  1. Неспецыфічныя дыета (прадугледжвае адмову ад усіх прадуктаў, якія здольныя выклікаць алергію). Такой дыеты варта прытрымлівацца на першасным этапе дыягностыкі, калі дакладна яшчэ невядома, што менавіта стала прычынай з'яўлення алергіі;
  2. Выключная дыета (поўная адмова ад прадукту, правакуючага рэакцыю, нават у самых маленькіх колькасцях).

Дыета можа выступаць адзіным спосабам прафілактыкі алергіі, і ў гэтым выпадку яна распаўсюджваецца як на дарослага, так і на дзіця. У залежнасці ад узросту пацыента і плыні хваробы, барацьба з ёй займае ад аднаго да чатырох тыдняў.

Калі ў дзіцяці маецца харчовая алергія на бялок каровінага малака, даказана, што яго не варта карміць казіным малаком. Трэба выкарыстоўваць толькі гатовыя сумесі на аснове высокагідралізаванага малочнага бялку або амінакіслот. У 90% дзяцей з алергіяй на малако такія сумесі не выклікаюць паталагічных рэакцый.

Нават калі алергія выявілася ў лёгкай форме, і здароўю пацярпелага нічога не пагражае, рэкамендуецца ўсё роўна звярнуцца да ўрача. Сімптомы харчовай алергіі патрабуюць прызначэння такіх лекаў:

  • Сарбенты, напрыклад, Фільтрум (спрыяюць выводзінам алергенаў з арганізма);
  • анцігістамінные прэпараты 2-га пакалення (памяншаюць ацёкі і запаленне);
  • у выпадках анафілаксіі брыгада хуткай дапамогі ўводзіць эпінефрын, праднізалон і шпіталізуе хворага.

Для прафілактыкі рэцыдываў захворвання, рэкамендуецца абследавацца ў алерголага, усталяваць небяспечны прадукт і пазбягаць яго ў харчаванні. Пастаянны прыём лекавых сродкаў не рэкамендуецца.

Фільтрум пры алергіі можна прыняць адразу пасля выпадковага ўжывання алергена. Пры гэтым 2 - 3 таблеткі здрабняюць і запіваюць вялікай колькасцю вады. Гэта ўзмацняе сарбіруючую здольнасць прэпарата і зніжае рызыку з'яўлення сімптомаў алергіі. Калі ж прыкметы захворвання ўжо з'явіліся, то Фільтрум прызначаецца на працягу 3 - 5 дзён. Яго дазіроўка залежыць ад узросту хворага і вызначаецца лекарам.

 

Важна: перад ужываннем азнаёмцеся з інструкцыяй або пракансультуйцеся з лечачым доктарам.