Дадзены раздзел прызначаны толькі для медыцынскіх і фармацэўтычных працоўнікаў.
Калі Вы медыцынскі
ці фармацэўтычны
працоўнік, націсніце кнопку
Калі Вы не з’яўляецеся
медыцынскім ці
фармацэўтычным
працоўнікам, націсніце
ДыНяма
Фильтрум / Карысныя матэрыялы / Дыета пасля атручэння

Асаблівасці дыеты пасля харчовага атручэння

  1. Рацыён харчавання пасля атручэння.
  2. Правілы харчавання.
  3. Што нельга есці пасля атручэння.
  4. Асаблівасці дыеты пасля атручэння ў дзяцей.

Дыета пасля атручэння

Харчовым атручэннем называецца вострае засмучэнне стрававання, якое ўзнікае ў выніку ўжывання ежы, заражанай мікраарганізмамі (бактэрыямі, вірусамі, грыбамі, найпростымі) або з высокім утрыманнем таксічных рэчываў (хімікатаў, раслінных або жывёльных ядаў, соляў цяжкіх металаў, радыенуклідаў). У першым выпадку лекары называюць такую паталогію харчовай таксікаінфекцыяй, у другім - таксічным, неінфекцыйным атручэннем.

Для лячэння пры харчовым атручэнні і пасля яго, нароўні з медыкаментамі, выкарыстоўваецца адмысловая дыета. Яна дапамагае паменшыць сімптомы (болі, парушэнні стулу, млоснасць), паляпшае самаадчуванне, спрыяе вызваленню ад таксічных рэчываў і паскарае аднаўленне структуры і функцый органаў.

Лячэбныя эфекты дыеты ўзнікаюць з прычыны:

  • нармалізацыі ўтрымання вадкасці і мінеральных рэчываў у арганізме, якія былі парушаны ў выніку паноса, ваніт і падвышанай тэмпературы;
  • забеспячэння бялкамі, тлушчамі, вугляводамі і вітамінамі для аднаўлення клетак і тканін;
  • палягчэння працэсаў гаення слізістай страўніка і ўсяго стрававальнага тракту шляхам механічнай (драбненне прадуктаў), фізічнай (тэмпература страў - 25-30°C) і хімічнай (адсутнасць рэзкіх, вострых інгрэдыентаў) абароны ад раздражняльнага дзеяння ежы.

Дыету і працягласць яе ўжывання прызначае лекар, ён жа назірае за дынамікай стану пацыента пасля атручэння ежай. Важна нават пры нязначных зменах свайго самаадчування адразу паведамляць пра гэта доктара.

Рацыён харчавання пасля атручэння

Што можна есць і піць пры атручэнні і пасля яго? У першыя суткі прымаць ежу нельга. Неабходна часта піць ваду і спецыяльныя солевыя растворы. Пры першых прыкметах атручэння рэкамендавана прымаць прыродныя сарбенты, такія як Фільтрум. Фільтрум спрыяе вываду з арганізма патагенных бактэрый і бактэрыяльных таксінаў.

Фільтрум Фільтрум - хуткаі сродак для лячэння дыярэі любой этыялогіі (інфекцыйная дыярэя - лаперамід супрацьпаказаны, паразітарная альбо ротавірусная інфекцыя - антыбіётыкі марныя, актываваны вугаль нізкаэфектыўны)

Что же можно есть в дальнейшем?

Зводная табліца харчавання пасля атручэння

1 дзень2 дзень3 дзень4 дзень5 дзень
есці нічога нельга булён з гародніны булён з гародніны курыны булён курыны булён
пюрэ з гародніны пюрэ з гародніны запяканка з гародніны запяканка з гародніны
сухарыкі сухарыкі рыба рысавая каша
  рысавая каша сухарыкі сухарыкі
    рысавая каша адварная рыба

 

На другі дзень раіцца:

  • 200 мл булёна з агародніны;
  • 2-3 сухарыка;
  • 100 мл вадкага пюрэ з агародніны.

Колькасць вадкасці - да 2 літраў. Можна піць кіпячоную ваду, адвар шыпшыны, шчолачныя мінеральныя воды без газу, солевыя аптэчныя растворы.

На трэці дзень у рацыён, можна ўводзіць крупы.

Належны аб'ём прадуктаў:

  • 200 мл булёну з гародніны;
  • 300 г рысавай кашы, вадкай і зваранай на вадзе;
  • сухарыкі (да 4 шт.) і галетнае печыва (2-3 шт.).

Пачынаючы з чацвёртага дня, аб'ём і пералік прадуктаў пашыраецца, магчыма даданне курынага булёна і нятлустай рыбы (судак).

Сутачны рацыён:

  • 200 г запяканкі з гародніны на маннай крупе (без яек);
  • 100-150 мл курынага булёна (першы раз давесці да кіпення і зліць булён, ізноў заліць курыцу вадой і прыгатаваць страву);
  • 100 г варанай рыбы;
  • сухарыкі (4-5 шт.) і галетнае печыва (5-6 шт.).

Калі гатуюць рыбу і курыны булён, не дадаюць гародніну і вострыя прыправы, толькі крыху падсольваюць.

На пяты дзень неабходна працягнуць пашырэнне рацыёну. Рэкамендаваны стравы з курыцы, рысу, можна з'есці тварог:

  • 300-400 мл курынага булёна з фрыкадэлькамі з мяса курыцы;
  • 200-300 г адварнога рысу;
  • 200-300 г запяканкі ці суфле з тварагу (без яек);
  • сухарыкі да 5-6 шт.

Правілы харчавання

Что есть после отравления?Есці трэба пасля атручэння да 7 раз у суткі ў першыя дні, вельмі маленькімі порцыямі. У далейшым кратнасць прыёмаў ежы памяншаюць да 3-4, а дзённы і парцыённы аб'ём паступова павялічваюць. Тэмпература страў - пакаёвая альбо цёплая, недапушчальна халодная, гарачая ежа, бо магчыма раздражненне або пашкоджанне слізістай, якая з’яўляецца яшчэ вельмі ранімая ў гэты перыяд.

Ні ў якім разе нельга пераядаць, важна назіраць за суб'ектыўным станам, адчуваннем цяжару, перапаўнення, магчымай млоснасці ці пазывамі на рвоту, парушэннямі стула. Калі такія прыкметы з'яўляюцца, абавязкова трэба паведаміць пра гэта лечачаму доктару.

Пасля пятага дня пры добрым самаадчуванні магчыма паступовае вяртанне да звыклага рацыёну.

Пры парушэнні мікробнай флоры кішачніка доктары раюць для яе нармалізацыі прымаць прабіётыкі ці прэбіётыкі, напрыклад «Лактафільтрум».

Што нельга ёсці пасля атручэння

Што нельга есці пасля атручэння на працягу ўсяго перыяду рэабілітацыі?

Прадукты, якія не рэкамендаваныя на працягу 3-4 тыдняў:

  • ўсе віды кансервацыі;
  • малочныя супы;
  • любыя каўбасы;
  • вяленая, вэнджаная рыба ці мяса, салёнае сала;
  • шакалад;
  • мяса ў смажаным выглядзе (шашлык, адбіўныя, катлеты);
  • бабовыя, кукуруза;
  • смажаныя або звараныя ўсмятку яйкі;
  • салодкі кампот з садавіны;
  • свежасьпечаны хлеб, булачкі, пірожныя, печаныя і смажаныя піражкі;
  • сырую садавіну і гародніну.

Да поўнага аднаўлення не дапускаецца прыём алкаголю, нельга есці вострую (з воцатам) або рэзкую (з вострым перцам і травамі) ежу. Раіцца ўводзіць не больш за две новыя стравы штодня.

Асаблівасці дыеты пасля атручэння ў дзяцей

Питание ребенка после отравленияУ асноўным, прынцыпы дыетычнага харчавання пасля атручэння ў дзяцей і дарослых не адрозніваюцца. Розніца ў тым, што малыш не заўсёды здольны расказаць, ці паказаць, як ён сябе адчувае.

Пры першых сімптомах харчовага атручэння дзіцяці лепш не карміць, каб не правакаваць ваніты, а толькі даваць кіпячоную ваду ў цёплым выглядзе.

Што, акрамя вады, можна піць? У якасці пітва добра для дзяцей выкарыстоўваць адвар рамонка і несалодкія ўзвары. Пры паслабленні стула і паносе лепш есці вадкую, добра паразварваную рысавую кашу на вадзе і ўстрымацца ад гароднінных страў. Прыблізна з 3-5 дня, па парадзе лекара, пры добрым стане і нармальным стуле дзіцяці на сняданак паказаныя натуральныя жывыя ёгурты з мэтай аднаўлення нармальнай мікрафлоры кішачніка.

Істотна памятаць, што пры харчовым атручэнні як дарослага чалавека, так і дзіцяці неабходна звярнуцца па медыцынскую кансультацыю, а пры развіцці яго прыкмет ў немаўлятаў і цяжарных жанчын - тэрмінова выклікаць хуткую дапамогу.

Такім чынам, дыета з'яўляецца адным з найважнейшых сродкаў аднаўлення нармальнага функцыянавання арганізма пасля харчовага атручэння. Прытрымліванне рэкамендацыяў доктара дазваляе хутчэй ачуняць і прадухіліць непажаданыя наступствы атручэнняў ежай.