Дадзены раздзел прызначаны толькі для медыцынскіх і фармацэўтычных працоўнікаў.
Калі Вы медыцынскі
ці фармацэўтычны
працоўнік, націсніце кнопку
Калі Вы не з’яўляецеся
медыцынскім ці
фармацэўтычным
працоўнікам, націсніце
ДыНяма
Фильтрум / Малочныя прадукты

Атручэнне малочнымі прадуктамі

Як знізіць рызыку атручэння малаком?

  • Набывайце толькі пастэрызаванае альбо стэрылізаванае малако ў герметычнай упакоўцы.

  • Не набывайце раней падталага марожанага.

  • Мыйце рукі перад ежай і прыгатаваннем ежы.

  • Захоўвайце малако і малочныя прадукты на асобнай паліцы халадзільніка пры тэмпературы 2-3 °С.

  • Не ўжывайце дзя прыгатавання ежы малако, якое захоўвалася ў неналежных умовах.

Атручэнне малочнымі прадуктамі часцей за ўсе выклікана бактэрыямі рода Шыгелла ці Стафілакокк.

Мікраарганізмы здольны захоўвацца пры тэмпературы ад 6 да 40°С

 
 

З чым звязана атручванне малочнымі прадуктамі

Атручванне чалавека малаком і малочнымі прадуктамі развіваецца, калі ў іх змяшчаюцца бактэрыі або іх таксіны. Яны могуць быць патагеннымі і ўмоўна-патагеннымі. Часцей за ўсё ў заражанай малочнай прадукцыі выяўляюцца стафілакокі і шыгелы, але не выключана наяўнасць у ёй стрэптакокаў, кішэчнай палачкі, і некаторых іншых мікраарганізмаў.

Прычынай з'яўлення ў малацэ і вырабленай з яго прадукцыі могуць быць:

  • Парушэнне тэрмінаў і правілаў захоўвання. Дэфекты могуць адзначацца на розных этапах вытворчасці: на фермах, пры транспарціроўцы, на малаказаводах, у крамах, у хатніх умовах. Асаблівай увагі патрабуе выкананне правілаў захоўвання малочнай прадукцыі ў летні час.
  • Выкарыстанне для транспарціроўкі і перапрацоўкі малака забруджанай тары.
  • Атрыманне першапачаткова заражанага малака. Такое магчыма, калі карова хворая мастытам ці яе вымя не было дастаткова ачышчана перад дойкай. Яшчэ адзін фактар ​​- ужыванне забруджанага дойнага апарата.
  • Наяўнасць страфілакоккавых дэрматытаў або іншых інфекцыйных захворванняў у асобаў, якія кантактуюць з малаком на этапах дойкі, транспарціроўкі, перапрацоўкі і фасоўкі.

Павышаная рызыка атручвання адзначаецца пры куплі малака, якое не прайшло праверку і апрацоўку (у прыватных асоб), набыцці малочнай прадукцыі на разліў, асабліва ў цёплы час года.

Асноўныя сімптомы

Сімптаматыка атручвання малаком ўключае:

  • Прыкметы паразы верхніх аддзелаў стрававальнага тракта (млоснасць, шматразовыя знясільваючыя ваніты), якія ўзнікаюць у самым пачатку захворвання.
  • Кішэчныя расстройствы ў выглядзе паноса (дыярэі), метэарызму, схваткападобных боляў у жываце на фоне ўзмоцненай перыстальтыкі (частых скарачэнняў сценкі кішэчніка). У большасці выпадкаў размова ідзе аб энтэрыце (паразе тонкага кішэчніка), таму стул звычайна вадзяністы і без паталагічных прымешак у выглядзе крыві ці згусткаў слізі.
  • Інтаксікацыя, абумоўленая ўздзеяннем бактэрыяльных таксінаў на цэнтральную нэрвовую сістэму, сэрца і ў цэлым на ўвесь арганізм. З'яўляюцца агульнае недамаганне, нарастальная слабасць, галавакружэнне.
  • Прыкметы абязводжвання (эксыкоза), абумоўленыя падвышанай стратай вадкасці пры ванітах і дыярэі.

Атручвання малочнай прадукцыяй - класічны прыклад харчовай таксікаінфекцыі.

Прынцыпы лячэння

Лячэнне пры атручванні малаком і малочнай прадукцыяй павінна быць у першую чаргу накіравана на памяншэнне ў страўнікава-кішэчным тракце колькасці паступіўшых бактэрый і іх таксінаў. Таму да мер першай дапамогі адносяць ачышчэнне страўніка. Для гэтага можна правесці яго прамыванне ці проста шмат і часта піць, выклікаючы ваніты.

Пасля гэтага раіцца пачаць прымаць энтэрасарбенты (напрыклад, Фільтрум®). Так называюць прэпараты, якія здольныя адсарбаваць на сябе таксіны і такім чынам спрыяць памяншэнню інтаксікацыі і кішэчных расстройстваў. Таксама варта піць дастаткова шмат вадкасці для карэкцыі абязводжвання.

Далейшае лячэнне пры атручванні малаком і малочнай прадукцыяй павінна праводзіцца пад кантролем лекара.

 

Фільтрум пры атручванні:

Filtrum 400 mg
  • Кожныя 10-15 хвілін піць ваду.

  • Прымаць Фільтрум® по 2-3 таблеткі 3-4 раза на дзень.

  • Пры неабходнасці выклікаць доктара.