Дадзены раздзел прызначаны толькі для медыцынскіх і фармацэўтычных працоўнікаў.
Калі Вы медыцынскі
ці фармацэўтычны
працоўнік, націсніце кнопку
Калі Вы не з’яўляецеся
медыцынскім ці
фармацэўтычным
працоўнікам, націсніце
ДыНяма
Фильтрум / Мясныя прадукты

Атручэння мясам:

Як знізіць рызыку атручэння мясам:

  • Уважліва мыйце посуд і прыборы да і пасля прыгатавання блюд з сырога мяса.

  • Захоўвайце гатовыя мясныя прадукты асобна ад сырых.

  • Перад прыгатаваннем правярайце тэрмін годнасці мясных паўфабрыкатаў

  • Захоўвайце замарожанае мяса і фарш пры -18°C.

 
 

Прычыны

У большасці выпадкаў атручванне мясам звязана з яго інфіцыраваннем разнастайнымі мікраарганізмамі. Гэта могуць быць стафілакокі, стрэптакокі, энтэравірусы, кішэчная палачка, пратэй, грыбкі. А ў выпадку атручвання кансерваванай мясной прадукцыяй узбуджальнікам з'яўляецца адмысловая бактэрыя Кластрыдыя батулізму.

Асноўныя прычыны размнажэння мікраарганізмаў у мясе - парушэнне правілаў і тэрмінаў яго захоўвання, недастатковая тэрмічная апрацоўка і хібнасці пры кансервацыі. У большасці выпадкаў гаворка ідзе пра ўжыванне нясвежай прадукцыі, з пачатковымі прыкметамі псавання. А непрыемны пах і зменены смак у такога мяса нядобрасумленныя кухары нярэдка маскіруюць з дапамогай вострапраных соусаў, марынадаў, панировак.

Выключэнне складае заражэнне батулізмам. Змяшчаючыя батулатаксін кансервы не маюць ніякіх візуальных і смакавых асаблівасцяў.

Сімптомы

Атручванне мясам звычайна працякае па тыпу харчовай таксікаінфекцыі, да яе сімптомаў адносяцца:

  • Млоснасць, паўторныя ваніты.
  • Часты разрэджаны стул (панос або дыярэя), часам з прымешкай крыві і слізі з-за паразы слізістай абалонкі кішэчнай сценкі. Гэта прыводзіць да абязводжвання арганізма з-за падвышанай страты вадкасці.
  • Болі ў жываце, узмоцненая кішэчная перыстальтыка, метэарызм.
  • Агульная інтаксікацыя ў выглядзе слабасці, пачуцця недамагання, галаўнога болю і галавакружэння. Звычайна павялічваецца тэмпература цела, пачашчаецца пульс.

Асаблівай формай атручвання кансерваваным мясам з'яўляецца батулізм. Вылучаемы кластрыдыямі батулатаксін пашкоджвае пераважна нэрвовую сістэму. Таму такое атручванне суправаджаецца дваеннем ў вачах, паталагічнай мышачнай слабасцю, расстройствамі глытання, дыхання і сэрцабіцця, невыразнасцю гаворкі.

Як лячыць

Першая дапамога пры атручванні мясам заключаецца ў прамыванні страўніка. Неабходна выпіць вялікую колькасць вады з разведзенай у ёй харчовай содай, пасля чаго выклікаць ваніты. Але пры цяжкім стане атручанага, з'яўленні ў яго прыкмет парушэння дыхання і зблытаным сазнанні самастойна рабіць прамыванне не раіцца. Варта як мага хутчэй выклікаць лекара (Хуткую дапамогу).

Пасля ачышчэння страўніка раіцца пачаць прыём прэпаратаў-энтэрасарбентаў. Яны дзейнічаюць толькі ў прасвеце страўнікава-кішачнага тракта і адсарбуюць (абложваюць) на сябе разнастайныя таксіны. Гэта дазваляе паскорыць іх вывядзенне з арганізма, паменшыць выразнасць інтаксікацыі і паскорыць выздараўленне. Часцей за ўсё з гэтай мэтай ужываецца Фільтрум®.

Не раіцца самастойна выкарыстоўваць пры атручванні мясам іншыя прэпараты. Лячэнне павінен падбіраць лекар з улікам агульнага стану захварэлага, характару і выяўленасці наяўных ў яго сімптомаў.

Фільтрум пры атручванні:

Filtrum 400 mg
  • Кожныя 10-15 хвілін пейце ваду

  • Прымаць Фільтрум® па 2-3 таблеткі 3-4 разы на дзень.

  • Пры неабходнасці выклікаць доктара.