Дадзены раздзел прызначаны толькі для медыцынскіх і фармацэўтычных працоўнікаў.
Калі Вы медыцынскі
ці фармацэўтычны
працоўнік, націсніце кнопку
Калі Вы не з’яўляецеся
медыцынскім ці
фармацэўтычным
працоўнікам, націсніце
ДыНяма
Фильтрум / Яйкі

Атручэнне яйкамі:

Як панізіць рызыку атручэння яйкамі?

  • Ужывайце ў ежу толькі свежыя яйкі (дату “выраблення” можна знайсці прама на шкарлупіне яйка).

  • Уважліва мыйце яйкі з мылам перад ужываннем.

  • Гатуйце яйкі толькі пры высокай тэмпературы – больш за 70 градусаў па Цэльсію.

Часты ўзбуджальнік захворвання – бактэрыя рада сальманэла.

Яна здольна захоўвацца ў яйках да 1 года і больш, а на яічнай шкарлупіне да 24 сутак.


 
 

Прычыны

Асноўная прычына атручвання пры ўжыванні яек - заражэнне сальманеламі, у гэтым выпадку можна казаць пра развіццё ў чалавека сальманелёзу.

Сальманелы з'яўляюцца палачкападобнымі бактэрыямі, здольнымі да актыўнага перамяшчэння з дапамогай жгуцікаў. Яны досыць устойлівыя ў навакольным асяроддзі і пры гэтым могуць размнажацца ў прасвеце кішэчніка чалавека, шматлікіх жывёл і шэрагу птушак. Сальманелы вырабляюць 2 тыпы таксінаў:

  • экзатаксіны, якія вырабляюцца жывымі бактэрыямі. Вылучаемы сальманеламі энтэратаксін парушае працу кішэчніка, а цытатаксін спрыяе разбурэнню клетак.
  • эндатаксін, які вырабляецца і пачынае дзейнічаць толькі пасля гібелі і разбурэння бактэрыі. З'яўляецца прычынай агульнай інтаксікацыі з парушэннем працы сэрца, мозгу і іншых органаў.

Яйкі ад хворых на сальманелёз курэй могуць быць заражаныя яшчэ да фарміравання на іх шкарлупіны, бо сальманелы здольныя пранікаць у яечнікі птушак і паражаць спеючыя ў іх яйкаклеткі. У гэтым выпадку і бялок, і жаўток будуць 100% інфіцыраваныя. Таксама сустракаецца сітуацыя, калі сальманелы трапляюць ў яйка падчас яго праходжання па яйцакладучых шляхах. Бактэрыі пранікаюць праз поры шкарлупіны і гняздуюцца на яе ўнутранай паверхні, паступова распаўсюджваючыся на бялок.

Магчыма таксама сітуацыя, калі адкладзенае яйка ўнутры яшчэ стэрыльна, але забруджана сальманеламі звонку. У гэтым выпадку бактэрыі паступова інфіцыруюць і ўнутраную паверхню шкарлупіны (на працягу тэрміну захоўвання) або трапляюць ў ежу пры разбіванні нямытага яйка.

Калі ўзнікае атручванне яйкамі

Фактары, якія спрыяюць атручванню яйкамі:

  • Адмова ад мыцця шкарлупіны сырога яйкі перад яго выкарыстаннем.
  • Доўгае захоўванне яек. Пры гэтым яны яшчэ не маюць прыкмет псуты, але ўжо могуць быць багата пакрытыя калоніямі сальманел.
  • Ужыванне сырых яек або з недастатковай цеплавой апрацоўкай.

Напрыклад, уваходзяць у склад маянэзу і некаторых іншых соусаў, мусаў, крэмаў для кулінарных вырабаў. А многія людзі аддаюць перавагу вароным ці смажаным яйкам з напаўвадкім жаўтком.

Сальманелы выяўляюцца далёка не на ўсіх яйках. Але прадбачыць, ці заражанае яйка гэтымі бактэрыямі, немагчыма, бо яны не выклікаюць псуту і не прыводзяць да з'яўлення на яго паверхні якіх-небудзь вонкавых зменаў.

Сімптомы

Атручванне яйкамі - гэта часцей за ўсё страўнікава-кішачная форма вострага сальманелёзу.

Да характэрных прыкметах захворвання адносяць:

  • млоснасць, аднаразовыя ці паўторныя ваніты;
  • панос (дыярэя);
  • умераныя болі ў жываце рознага характару, часцей схваткападобныя;
  • ўздуццё жывата за кошт павышанага газаўтварэння (метэарызму);
  • ўзмоцненая перыстальтыка тонкага аддзела кішэчніка са з'яўленнем буркатання;
  • прыкметы агульнай інтаксікацыі (недамаганне, галаўны боль, слабасць), павышэнне тэмпературы цела, схільнасць да зніжэння артэрыяльнага ціску.

Пры выяўленых кішэчных расстройствах у атруціўшагася чалавека неўзабаве з'яўляюцца прыкметы абязводжвання, што негатыўна адбіваецца на яго самаадчуванні. Пры неспрыяльнай плыні захворвання развіваецца генералізаваная форма сальманелёзу, калі адзначаюцца прыкметы таксічнай паразы сэрца, нырак, печані, галаўнога мозгу. Стан атруціўшагася чалавека пры гэтым цяжкі і мае патрэбу ў тэрміновай шпіталізацыі, на шчасце, такая форма сустракаецца рэдка.

Лячэнне

Ужо пры першых прыкметах атручвання яйкамі пажадана прыняць меры для зніжэння канцэнтрацыі сальманел і іх таксінаў стрававальным тракце захварэўшага. Раіцца правесці прамыванне страўніка са слабым растворам соды ці хаця б выклікаць ваніты.

Абавязковы кампанент лячэння - пітво. Гэта папоўніць страты вадкасці пры дыярэі (панос), а таксама дапаможа паменшыць інтаксікацыю і паскорыць вывядзенне сальманел з кішэчніка. Раіцца ужываць адмысловыя слабасалевыя растворы, але ў хатніх умовах падыдзе і звычайная вада тэмпературы цела. Піць трэба часта, але невялікімі порцыямі, каб не правакаваць ваніты.

А вось самавольна прызначаць і прымаць антыбактэрыйныя прэпараты і сродкі для спынення дыярэі катэгарычна не раіцца. Масавая гібель сальманэл і запавольванне вывядзення кішэчнага змесціва будуць спрыяць назапашванню эндатаксінаў і ўзмацненне інтаксікацыі (атручвання) арганізма.

Аптымальнымі прэпаратамі пры атручванні яйкамі з'яўляюцца энтэрасарбенты - напрыклад, Фільтрум®. Яны звязваюць (абложваюць на сваёй паверхні) бактэрыяльныя таксіны, змяньшаюць іх усмоктванне і спрыяюць вываду з арганізма.

Схему лячэння і план далейшага аднаўлення падбірае лекар. Пры гэтым, асаблівай увагі патрабуюць выпадкі атручвання ў дзяцей, асоб сталага ўзросту і людзей, аслабленых пасля нядаўна перанесеных захворванняў.

 

Фільтрум пры атручванні

Filtrum 400 mg
  • Кожныя 10-15 хвілін піць ваду

  • Прымаць Фільтрум® па 2-3 таблеткі 3-4 раза ў дзень.

  • Пры неабходнасці выклікаць доктара.